dinsdag 8 april 2008

Aflevering 3: “Sander”

De zestienjarige Sander zegt op een avond bij het buitengaan tegen zijn moeder “Alles komt terug in orde” en hierna niet meer terug. Een nieuwe zaak voor de Cel vermiste personen…

Sander blijkt een teruggetrokken jongen die ongelooflijk veel gepest wordt op school. Wanneer Steve Van Hamel (Stan van Samang) het leuk vindt om op het gewelddadige game van Sander te spelen, ontdekken ze dat hij zijn eigen ruimte heeft gecreëerd, namelijk zijn eigen school. Al vlug blijkt dat ook de Long rifle van zijn vader verdwenen is.

Met alle geweld wordt een volledig gewapend team naar de school gestuurd, maar Sander blijkt niet in klas te zitten. Bij het aan de tand voelen van de directeur, blijkt hoe erg de situatie wel is. De directie noemt Sander het probleem, toont een “Hatesite”, gericht tegen Sander en vindt dat de school niet meer verantwoordelijk is.

De klasgenoten van Sander worden hardhandig aangepakt door de knappe Nick Bulens (Kevin Janssens). Op de GSM van een van de jongens wordt het filmpje “Happy slapping” gevonden, waarop te zien is hoe Sander tot moes wordt geslagen door een 4-tal andere jongens.

Stan van Samang krijgt de opdracht alle computers van de school te traceren. Hierop wordt een foto gevonden van Sander die zijn IT lerares Mvr. Allaert kust. Zij vertelt de cel dat zij hem na de les geholpen heeft met het programmeren van zijn game. Hij heeft zijn hart gelucht bij haar en kuste haar, waarna hij wegliep. De foto werd op de schoolcomputer gezet door de dochter van Mvr. Allaert. Deze blijkt te hebben verteld aan Sander dat de foto online staat de avond van zijn verdwijning. Meteen gaat men ervan uit dat Sander zint op wraak bij degene die de foto heeft genomen.

Er blijkt nog een jongen afwezig te zijn geweest deze dag. De vijftienjarige Robby Coorevits, de enige vriend van Sander, waar hij de avond van zijn verdwijning op bezoek was. Op zijn GSM wordt een filmpje gevonden van Sander, in een fabrieksgebouw, die met de Long Rifle schiet op een blikje.

Wanneer de Cel speculeert over hoe de vork nu in de steel zit, praat Nick erg geëmotioneerd over de pesters en noemt hen “klootzakjes”.

In het fabrieksgebouw wordt de rugzak inclusief GSM van Sander teruggevonden. Hierop staat een filmpje dat toont hoe Robby per ongeluk door Sander wordt neergeschoten. Dit filmpje blijkt al sinds vorige avond rond 10 uur op het i-net te staan. En niemand die iets gemeld heeft… Het werd door Jens Wouters, die de GSM van Sander heeft gekregen, op de site gezet. Wanneer de cel bij hem thuis komt, gaat Nick opnieuw volledig door het rooie. Uiteindelijk krijgt Jens een SMSje, waarin staat da Sander op school is.

Hij dreigt zichzelf in de fik te steken op de speelplaats, omringd door zijn klas. Een erg emotioneel schouwspel, van een wanhopige jongen die totaal niet meer weet wat hij moet doen. Uiteindelijk kan Nick hem toch overtuigen dat hij uit deze situatie kan raken, door zichzelf bloot te leggen en te vertellen over de gevoelens die hij in het verleden voelde.

Eind goed al goed zeggen ze dan…. Mooi verhaal, prachtige cast, maar een redelijk zwak einde volgens mij. Het toont mooi weer wat iemand die gepest wordt kan moeten doorstaan, maar al bij al is het verhaal nogal bij het haar gegrepen. Ik kan mij niet voorstellen dat wanneer een fimpje online staat en een halve school hiervan afweet, dat dit niet meteen bekend gemaakt wordt... Er zaten ook hier en daar wat fouten in die iets teveel opvallen om zomaar over het hoofd te zien. Hopelijk wordt de volgende aflevering wat beter!

6 opmerkingen:

Stephanie zei

Ik vond de tweede aflevering voorlopig de beste. Je weet wel, die met da baby'tje int ziekenhuis...Die vond ik iets minder. Maar ik ben er zeker van dat volgende week weer dubbel zo spannend zal zijn!!!
En BTW I Love STAN :-)

Anoniem zei

Ben ook flink gepest geweest. Ik vind het erg goed dat ze dit onder de aandacht hebben gebracht in Vermist. Laat de mensen maar eens de ogen openen wat voor effect dit kan hebben, hoe dit je vanbinnen kan slopen... En al die mensen die zwijgen en doen alsof ze niks gezien hebben!
Hopelijk denken de betrokkenen in het vervolg weer wat anders :)

Melanie zei

Ook deze aflevering was weer schitterend. Het geeft mooi de problematiek van pesten weer, wat de maatschappij alleen maar goed kan doen. Wat iemand soms allemaal niet moet doen om erbij te horen! Nick Buelens gespeeld door Kevin Janssens werd vroeger ook gepest, wat ik persoonlijk eigenlijk een perfect detail vond. Het geeft weer dat mensen die gepest worden, hun leven niet verliezen.

Op naar de volgende...

grtz

Melanie

caro zei

Jammer genoeg heb ik deze aflevering gemist... Het was blijkbaar een interessant thema. Ik hoop dat iemand deze aflevering op tape heeft ;-)

Leen Desplancke zei

misschien via Prime? Alle afleveringen zijn daarop beschikbaar. Moet je wel iemand kennen die dat heeft natuurlijk:)

Anoniem zei

Deze aflevering vond ik zeer spannend, ik vond het vooral leuk omdat er verschillende spannende momenten waren, en niet alles op het einde. Ik vind wel dat die directeur er iets moet aan doen, had de cel vermiste personen niet ingegrepen, wat zou er dan wel nog allemaal gebeurt zijn? Ik kan niet verstaan dat niemand er iets tegen doet, zelfs geen leerkracht,... Je hebt weer alles zeer goed uitgelegt, af en toe zit er wel een grappige verwoording tussen, maar dat vind ik er net zo leuk aan :)